Сценарій 75-річчя ЦНТТУМ

(Звучать фанфари)

(Музичний супровід)

Методист:

Тут зливаються Буг і Синюха, стоїть місто на цих берегах.

Подивися людино, послухай, як щебечуть птахи в небесах.

Далі верби над Бугом схилились, розпустили гілля до води…

Це насправді, це все не приснилось – краще місце попробуй знайди!

(Музичний супровід стихає)

75 років тому в цьому мальовничому містечку було засновано заклад який нині знають не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

І як би не змінювався світ та куди б не закинула б нас доля, ми завжди зберігаємо в своєму серці теплі спогади про рідний позашкільний заклад і мальовниче місто Первомайськ.

(Пісня про Первомайськ – Здоровецький В.О.)

В.1: Доброго дня, любі друзі!

В.2:Доброго дня, шановні гості та господарі свята!

В.1:Розпочинаємо урочистість, яка присвячена славетному ювілею Центру науково-технічної творчості міста Первомайська.

В.2:Сьогодні йому виповнюється 75 років!

В.1:Тож, його ім’я – Центр науки і техніки, а дата народження 1992 рік.

В.2:Ти щось наплутала!Це – вона і її ім’я – Станція юних техніків, а дата народження 1939 рік!

В.1:Ну, що ж, якщо бути точною, то її ім’я – Дитяча технічна станція, а дата народження – 1937 рік.

В.2:Місце проживання – місто Первомайськ, що над Бугом.

В.1:Батьки – адміністація закладу.

Хресні батьки – начальник управління освіти, її замісник та голова ПК, а також методисти та інспектори управління освіти.

В.2:Сімейний стан закладу – одружений, має дуже велику родину, багато дітей, а серед них є, на сьогоднішній день, і неповнолітні.

В.1:Близькі родичі – депутати міської ради, обласний відділ освіти, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, обласний Центр науково-технічної творчості учнівської молоді.

В.2:Далекі родичі – Український державний центр позашкільної освіти, Академія наук України, Інститут обдарованої дитини, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

В.1:То ж, усміхнемось, друзі, веселіше!

Нехай в цій залі, в оцей час

Вогні засвітяться світліше,

Бо ювіляри – серед нас!

Ювілярів вітає хореографічний ансамбль «Усмішка» , танець «Семечки»

(Танець «Семечки»)

В.2:75 славних років! Це близько – 60 тисяч занять, близько півтори тисячі випускників та сто п’ятдесят керівників гуртків.

В.1:А ще 7 директорів закладу.

(Музичний супровід)

В.2:Минуле не вернути, невиправдать минуле.

Вчорашнє, ніби сон, що випурхнув з очей,

Як луки на весні ховаються під мулом,

Так криється воно пластами днів, ночей.

Але воно живе, забуте й не забуте,

А час не зупиняється, а молодість біжить

І, лише пам’ять все це може повернути,

Вернути нас в далекі ті часи.

В.1:Далекий 1925 рік… Учень 4 класу 68 залізничної школи міста Одеси Анатолій Волошин представив на виставку невеличкий саморобний радіоприймач. Компетентне журі виріб оцінило, а хлопчині запропонували організувати серед однолітків радіотехнічний гурток.

В.2:Так розпочиналась трудова діяльність першого директора закладу Анатолія Дмитровича Волошина. Саме його в 1936 році Одеський обком комсомолу направив на курси директорів-організаторів Станцій юних техніків. Тож, по закінченю курсів Анатолія Дмитровича відкомандирували працювати в місто Первомайськ, ще тоді Одеської області.

В.1:Нелегко давалися перші організаційні кроки. На базі Первомайського дитячого будинку, що називався «Детский городок», молодий Анатолій у 1937 році організував першуДитячу технічну станцію, яка називалася ДТС.

В.2:В ДТС працювали гуртки юних конструкторів, авіамоделістів, радіолюбителів та фотошкола. Хочеться зазначити, що фотошкола була організована для безпритульних дітей і налічувала 3 групи, в якій отримали професію «фотограф» 75 осіб.

В.1:А вихованці гуртка «Юний конструктор» змайстрували модель «Автоматичної залізничної дороги», що демонструвалася на виставці в Києві, Москві, а потім в Нью-Йорку. Робота отримала високу оцінку й нагороди. Та, хочеться зазначити, що діти не тільки займалися конструюванням, а ще й організували свій драматичний гурток, майже такий, як працює нині в Дитячо-юнацькому центрі національного відродження.

Худ.номер «Муха-цокотуха»

В.2:В жовтні 1939 року Дитячий будинок було розформовано, а натомість відкрито міську Станцію юних техніків.

В.1: В міській СЮТ з 1939 по 1941 рік працювало 5 гуртків, в них навчалось 120 вихованців серед яких було багато таких, що стояли на обліку в дитячій кімнаті міліції.

(Музичний супровід схвильовано)

В.2: Але в червні 1941 року розмірений спокій первомайців порушила війна. В липні 1941 року за наказом відділу народної освіти все майно, що належало міській СЮТ було перевезено в підвали Міськвиконкому для зберігання, а приміщення СЮТ передано штабу Південного фронту.

В.1:Довгі воєнні роки…Під час війни вихованці закладу збиралися в маленькі групи в підвалах та на горищах будинків, що розташовувалися в центрі міста й продовжували свою улюблену справу – радіоконструювання та авіамоделювання.

В.2:Відгриміли канонади війни і вихованці закладу:

Сердега Генадій

Гетьман Василь

Байбузенко Микола

Гончаренко Григорій

Волковіцький Володимир

Глухов Микола

Федоренко Михайло

та Мітрашевський Віктор намагалися самотужки відновити роботу Станції юних техніків. Та їм на допомогу знову прийшов Анатолій Дмитрович Волошин, тож в 1947 році Станція була відкрита вдруге.

В.1: З 1947 по 1953 рік в закладі було підготовлено й випущено з посвідченнями «Радіомайстер» 60 осіб. Діти із захопленням відвідували гуртки Станції юних техніків.

В.2: В 1957 році для розширення мережі гуртків СЮТ міськиконкомом були виділені старі приміщення-прибудови будинку піонерів. Було надано допомогу в розмірі 10 000 рублів для ведення будівництва. Так з’явились нові приміщення площею 166 кв.м. Тоді, на Станції почало працювати 11 груп з наповненістю 300 гуртківців.

В.1: Всі роки Станція техніків тісно співпрацювала зі школами та Будинком піонерів, тому саме в цей ювілейний день вихованці ДЮЦНВ раді привітати своїх колектив Центру техніків та подарувати їм танець «Ча-ча-ча».

(Танець «Ча-ча-ча»)

В.2: Хочу зазначити, що в Центрі науково-технічної творчості завжди все проходить вдало!

В.1: По іншому і бути не може! Адже 75 років поспіль колектив завжди очолювали найкращі у світі директори!

 Перший директор Дмитро Анатолійович Волошин протягом 40-ка років очолював заклад;

 Віктор Федосійович Усатюк, так захоплювався літаками, що крісло директора СЮТ поміняв на крісло директора Первомайського аеропорту;

 Тетяна Степанівна Ляшенко, яка завжди була і є мудрим наставником та до нині працює в закладі керівником гуртка з самою вразливою категорією дітей з Дитпритулка;

 Віктор Євгенійович Саприкін, зумів зберегти і поповнити матеріальну базу закладу;

 Борис Якович Невельський, два десятиліття разом з колективом тримав високу планку першості серед позашкільних навчальних закладів науково-технічного напрямку в області;

 Олена Павлівна Кудревич, молода, вольова, активна, зуміла зробити заклад оновленим та сучасним.

В.2: Сьогодні ЦНТТУМ – це заклад, де навчається понад 600 дітей, що мають змогу розвивати природні нахили та творчі здібності з різних напрямів: початково-технічного, художньо-технічного, предметно-технічного та інформаційно-технічного.

В.1: Зараз ми хочемо надати слово колишньому директору, яка 32 роки працює в закладі, ветерану праці – Тетяні Степанівні Ляшенко.

Виступ Ляшенко Т.С.

В.2: За останні роки Центр науки і техніки завжди перебуває в лідерах. Так у 2010 році він став переможцем обласного огляду-конкурсу серед позашкільних закладів науково-технічної творчості у номінації «Сузір’я позашкілля»; у 2011 році – на міжнародній виставці «Сучасні навчальні заклади» посів ІІІ місце та нагороджений бронзовою медаллю. А про міські конкурси годі вже й казати!

Два роки поспіль заклад лідирує у підготовці закладів до нового навчального року та в рейтингу позашкілля.

В.1: А скільки педагогів та вихованців мають перемог у конкурсах та змаганнях різного рівня! Навіть і не злічити!

В.2: Напевно, є в цього колективу якийсь особливий секрет успіху. Тож, думаю, що цим секретом може поділиться директор, яка вже третій рік поспіль стоїть у керма Центру науки і техніки – Олена Іванівна Алазарова.

Виступ Алазарової О.І.

(Пісня «Как здорово что все мы здесь…»)

В.1: Центр науки і техніки завжди пишався і пишається своїми випускниками, серед них: Арабаджи Дмитро, Пужайло Дмитро, Навоєв Сергій, Пітерман Олександр, Мітрашевський Андрій, Теслюк Віталій та багато інших. Вони стали знанними людьми не тільки в нашому місті, а й за його межами. Тож, хочеться надати слово для привітання випускнику авіамодельного гуртка Теслюку Віталію.

Виступ випускника

В.2: Звичайно, навчальний заклад – це не тільки стіни. Насамперед, це дух, пам’ять, традиції, наступність поколінь. Це – педагоги, і хто щодня переступає поріг, сіючи зерна вічного, доброго, мудрого:

 Ляшенко Тетяна Степанівна – керівник гуртка-методист, відмінник освіти України;

 Шокотько Владислав Федорович – відмінник освіти України; ?

 Мітрашевський Андрій Вікторович – керівник гуртка-методист, суддя Міжнародного класу, кандидат в майстри спорту;

 Кравченко Ольга Вікторівна – керівник гуртка-методист, призер Всеукраїнських конкурсів;

 Савва Артем Юрійович – кандидат в майстри спорту, випускник ЦНТТУМ;

 Свистунова Валентина Михайлівна – старший вчитель, перможець Всеукраїнських конкурсів;

 призери обласних конкурсів: Адамський Віталій Віталійович, Архіпова Тетяна Григорівна, Баранська Ольга Анатоліївна, Король Інна Леонідівна, Нагальнюк Валентина Петрівна, Коваль Катерина Петрівна, Мурзак Катерина Володимирівна.

В.1: Хочеться відмітити, що минулого року заклад успішно пройшов атестацію за всіма показниками. За наслідками атестаційної експертизи встановлено, що рівень освітньої діяльності Центру науково-технічної творчості – достатній.

В.2: Завжди, в усіх творчих задумах та ініціативах позашкільний заклад має підтримку міського голови – Дромашко Людмили Григорівни, її замісників – Олександра В’ячеславовича Кукурудзи та Наталії Павлівни Толстої; депутатів міської ради – Ігоря Леонідовича Юденка, Віктора Васильовича Міхєєва.

В.1: Та найвагомішу підтримку надають – начальник управління лсвіти – Галина Феліксівна Остапенко і її замісник – Любов Іллівна Федоренко, завідуюча методичним кабінетом – Любов Іванівна Відмиш та весь його склад, головні спеціалісти: Світлана Віталіівна Троянська, Лариса Вікторівна Розмаїта, Наталія Борисівна Короткова, Варвара Тимофіївна Чутенко.

В.2: І щоб робили без ваших порад і підтримки бідненькі позашкільники? Якщо, бувають дні, коли ми не почуємо ваші приємні голосочки в телефонній трубці, то починаємо хвилюватися – і самі до вас телефонуємо: «Чи не забули ви про нас?»

В.1: Галино Феліксівно, ми завжди раді чути Вас та ваших колег. Тож запрошуємо до слова.

Виступ Остапенко Г.Ф.

В.2: Слово для привітання надається : ________________________

Виступ __________________

В.1:Колектив Центру науково-технічної творчості прийшли привітати представники депутатського корпусу: ________________

Виступ ___________________

В.2: З надією у сердці, з мрією в душі та завдяки злагодженій роботі всієї команди Центр науково-технічної творчості, мов величний корабель, на повних вітрилах мчить серед бурхливих хвиль океану Знань.

В.1: Уривок з повісті «Пурпурові вітрила» читає Ксенія Поліщук.

(Музичний супровід до уривку з повісті «Пурпурові вітрила»)

В.2: Винахідники, конструктори, творці, а по суті – мрійники – кмітливі та завзяті, ваша ціль – усе пізнати у житті, ваші мрії дивовижні і крилаті!

В.1: 75 – це багато чи мало?

Літа, мов ріки, веснами спливуть.

Їм вороття не буде більш ніколи!

Торуючи у завтра світлий путь,

Не забуваймо друзі про минуле.

В.2: Хай до зірок ракети долетять,

А дивороботи пісні вам заспівають!

Ви вірні мріям, справі – назавжди,

Тож, віримо, що творчі техніки на світі все здолають!

(Пісня «Хай живе надія»)

 

Від stantsiya

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.